środa, 29 sierpień 2018 13:21

Właściwości oleju z nasion konopi

Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Olej z nasion konopi niemalże na całym świecie uznawany jest za najbardziej zbilansowany, pełnowartościowy olej z nasion roślin. Jest również najbardziej nasyconym olejem roślinnym. Produkt ten zapewnia cały wachlarz korzyści zdrowotnych. Jest świetnym lekarstwem na wiele dokuczliwych chorób skóry, w tym trądzik, egzemę, łuszczycę, atopowe zapalenie skóry, stany zapalne, uczulenia oraz inne.

Jego zaletą jest to, że mogą go bezpiecznie stosować osoby o wrażliwej, alergicznej skórze. Pod względem naturalnej pielęgnacji skóry olej z nasion konopi stanowi unikalne połączenie zdrowych kwasów tłuszczowych, przeciwutleniaczy oraz właściwości antybakteryjnych. I to właśnie te cechy czynią go tak wartościowym i chętnie stosowanym na różnego rodzaju problemy skórne.

 

Dobroczynny wpływ oleju z nasion konopi

Olej z nasion konopi jest tłoczony na zimno. Do jego produkcji wykorzystywane są nasiona rośliny konopnej - pełnej dorodnych ziaren włóknistej odmiany, która zawiera co najwyżej śladowe ilości substancji uważanych za psychoaktywne (w tym przypadku mowa o THC). Konopie wykorzystywane do produkowania oleju są specjalnie uprawiane, aby właśnie zawierać jak najmniej substancji niepożądanych. Olej konopny ma ciemny, klarowny kolor, co zawdzięcza obecności dużych ilości chlorofilu w roślinie. Jest to produkt całkowicie legalny na całym świecie, w tym także w Polsce. Od lat stanowi cenny składnik wykorzystywany w kosmetykach. Dlaczego nasza skóra tak bardzo upodobała sobie olej z nasion konopi?

Optymalny stosunek kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3

Nienasycone kwasy tłuszczowe, czyli omega-3 i omega-6, są podstawowym, niezbędnym budulcem każdej zdrowej komórki ciała. Ich właściwy poziom w organizmie może mieć realny wpływ na opóźnianie procesów starzenia m.in. skóry. Według dotychczas przeprowadzonych badań optymalny stosunek kwasów tłuszczowych omega-6 (kwasu linolowego) do kwasów tłuszczowych omega-3 (kwasu alfa-linolowego) wynosi 3:1. O czym warto powiedzieć, żadne inne pojedyncze roślinne źródło nie zapewnia takiego korzystnego stosunku owych kwasów, jak ma to miejsce w przypadku oleju z nasion konopi.

Współczesna dieta - nie ma się co oszukiwać - nie należy do pełnowartościowych oraz zróżnicowanych. W większości przypadków stosunek kwasów tłuszczowych jest dość niekorzystny i wynosi 10:1. Badania prowadzone nad tymi związkami sugerują, iż zbyt wysoki stosunek omega-6 do omega-3 stanowi jedną z przyczyn rozwijania się stanów zapalnych. Te z kolei uważane są za główne źródło trądziku, łuszczycy, egzemy, atopowego zapalenia skóry oraz innych schorzeń skóry. Wyrównanie stosunku kwasów omega do poziomu 3:1 pomaga w zmniejszeniu stanów zapalnych skóry oraz zredukowania prawdopodobieństwa występowania chorób skóry. Ma to być możliwe dzięki zapobiegnięciu hiperkeratynizacji (niedrożności) mieszków włosowych znajdujących się na ciele człowieka. 

Oleje eteryczne, kwas linolowy (LA) i kwas alfa-linolowy (LNA) oddziałują między innymi na blask skóry, włosów i oczu. LA oraz LNA odpowiadają między innymi za transportowanie tlenu z powietrza w płucach do każdej komórki w ciele. W pielęgnacji skóry kwas linolowy pomaga w leczeniu wspomagającym, nawilżającym i przeciwzapalnym. Ponadto jest pomocny w zachowaniu miękkości i elastyczności skóry, jednocześnie pozwalając jej wchłonąć inne aktywne składniki (m.in. przeciwutleniacze). Olej tłoczony z nasion konopi zawiera około 55-60% kwasu linolowego oraz 18-25% kwasu alfa-linolowego. Taka proporcja czyni go jednym z najlepszych dostępnych naturalnych źródeł kwasów omega.

Olej z nasion konopi to kompletny profil aminokwasowy

Udowodniono, że olej z nasion konopi zawiera aż 21 znanych nam aminokwasów. Stanowią one budulec białka, czyli składnika odgrywającego istotną rolę we wszystkich procesach biologicznych zachodzących w naszym organizmie. Większość naszych komórek, tkanek oraz mięśni składa się ze wspomnianych aminokwasów. Warto pamiętać, iż aminokwasy to związki, które są konieczne do prawidłowego gojenia się ran.

Właściwości przeciwgrzybiczne i antybakteryjne

Olej z nasion konopi to bogate źródło przeciwutleniaczy. Zawiera między innymi witaminę E oraz beta-karoten, które wspomagają stan skóry. Regularnie stosowany produkt może zastąpić środki nawilżające, jak również preparaty wykorzystywane w leczeniu stanów zapalnych skóry. Niektóre badania sugerują, iż olej z nasion konopi niesie ukojenie w atopowym zapaleniu skóry, uśmierzając swędzenie skóry oraz podnosząc jej poziom nawilżenia. Zaletą produktu jest również to, że nie zapycha porów. Może więc być stosowany do każdego rodzaju skóry.

Olej z nasion konopi to naturalna ochrona przed promieniowaniem UV

Olej z nasion konopi to produkt, który może być wykorzystywany jako naturalna ochrona przed promieniowaniem UV. Jego wartość SPF wynosi 6. Warto wspomnieć, iż olej z nasion konopi nie utrudnia wchłaniania promieni słonecznych, które są konieczne do produkowania witaminy D w skórze. Sam produkt jednak nie zapewni odpowiedniej ochrony przed uszkodzeniami spowodowanymi działaniem słońca.

Artykuł przygotowany przez KonopMed.pl

 

Czytany 400 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.